Verklaring Over De Tweede Verjaardag Van De Russische Invasie In Oekraïne

Author

ENSU/RESU

Date
February 10, 2024

Op 24 februari 2024 is het twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne volledig binnenviel. Deze totaal ongerechtvaardigde invasie heeft al minstens 20.000 Oekraïense burgers en meer dan 100.000 soldaten het leven gekost. Miljoenen mensen zijn naar het buitenland gevlucht en miljoenen anderen zijn binnen Oekraïne ontheemd.

De agressor blijft hele steden en de civiele infrastructuur (elektriciteits- en verwarmingsnetwerken, scholen, ziekenhuizen, spoorwegen, havens, enz.) vernietigen. Het Russische leger heeft massamoorden gepleegd op Oekraïners (zowel soldaten als burgers). Seksueel geweld maakt integraal deel uit van de strategie van de agressor. Veel burgers (waaronder kinderen) zijn onder dwang gedeporteerd naar Rusland en Wit-Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin, de Russische regering, de belangrijkste politieke krachten van de Russische Federatie, religieuze leiders en de media promoten een imperialistische agenda die de Oekraïners het recht op onafhankelijkheid, een eigen staat en de vrijheid om zelf politieke bondgenootschappen te kiezen, ontzegt.

Het Oekraïense volk weigert passief slachtoffer te worden van deze agressie en verzet zich massaal tegen de invasie, met en zonder wapens. Zelforganisatie aan de basis (onder andere door vakbonden, feministische organisaties en burgerrechtenorganisaties) speelt een vitale rol in de verdediging van het land en de strijd voor een vrij, sociaal en democratisch Oekraïne.

Gezien de gecompliceerde politieke situatie in de wereld (bijvoorbeeld het blokkeren van financiële hulp aan Oekraïne door de Republikeinse Partij in het Amerikaanse Congres) is mobilisatie ter ondersteuning van het militaire en burgerlijke verzet van de Oekraïners echter noodzakelijker dan ooit.

De Russische regering heeft de middelen van haar eigen oorlogsindustrie met 70% verhoogd. Daar komen nog private huurlingen en verschillende vormen van subsidie bij om de oorlog aanvaardbaar te maken voor de armste bevolkingsgroepen van de federatie, waarvan de manschappen worden gemobiliseerd als kanonnenvoer. Poetin gebruikt ook de hypocrisie van de "democratische" retoriek van de westerse landen om de publieke opinie af te leiden van kritiek op zijn eigen misdaden in Oekraïne.

Tegelijkertijd wordt de solidariteit met het Oekraïense volk ondermijnd door een dominant discours dat uitgaven "om Oekraïne te helpen" presenteert als een rechtvaardiging voor bezuinigingen op sociale budgetten en permanente verhogingen van de wapenuitgaven.

Het legitieme streven naar vrede in combinatie met de roep om dringende antwoorden op sociale en ecologische noodsituaties mag niet ten koste gaan van Oekraïense levens en rechten: het moet in plaats daarvan worden omgezet in een roep om transparantie over de werkelijke overheidsuitgaven, waarbij permanent toenemende militarisering en sociaal regressief economisch beleid op nationaal en mondiaal niveau worden afgewezen.

Oekraïne kan niet winnen zonder door de NAVO geleverde wapens om de indringer af te slaan. Maar wat de uiteindelijke overwinning op Poetin vooral zal betekenen, is niet een overwinning voor het Westen in de strijd tussen grootmachten om de wereldheerschappij, maar een triomf voor het onverzettelijke verzet van het Oekraïense volk en het recht om over zijn toekomst te beslissen.

Als zodanig zal het een overwinning zijn voor kleine naties en democratische principes overal ter wereld. Wij roepen op om van de week rond 24 februari (19-25 februari) een moment te maken van internationale actie tegen de Russische invasie en in solidariteit met Oekraïne.

  • Vrede voor Oekraïne. Stop de Russische oorlog. Onmiddellijke stopzetting van de Russische bombardementen en terugtrekking van alle Russische troepen uit heel Oekraïne!
  • De breedst mogelijke steun aan en solidariteit met het Oekraïense volk in zijn legitieme verzet tegen de Russische invasie!

Om de naam van uw organisatie aan deze oproep toe te voegen, kunt u ons schrijven op info@ukraine-solidarity.eu.