Els sindicats estrangers fan una crida als diputats ucraïnesos

Author

Collective

Date
June 7, 2022

Tot expressant la nostra sincera solidaritat amb el poble d'Ucraïna enfront de l'agressió russa, nosaltres, com a membres de sindicats d’Europa i altres continents, demanem als membres de la Rada Suprema d'Ucraïna que rebutgin el controvertit projecte de llei número 5371 a la seva segona audiència.

El projecte de llei “Sobre les esmenes a determinats actes legislatius per simplificar la regulació de les relacions laborals a les petites i mitjanes empreses i reduir la càrrega administrativa sobre l'empresariat” va ser aprovat en primera lectura pel Parlament ucraïnès el 12 de maig.

Ens preocupa que la possible aprovació d'aquest projecte de llei sobre l'anomenada simplificació de la regulació de les relacions laborals es tradueixi en la supressió efectiva d'importants drets laborals i d'algunes de les darreres proteccions que salvaguarden els treballadors contra les accions arbitràries dels empresaris, les quals s'han fet més freqüents en temps de guerra i recessió econòmica.

Si s'aprova aquesta legislació, s'afegirà al Codi Laboral d'Ucraïna un nou capítol III-B titulat “Règim contractual que regula les relacions laborals” que permetrà retallar contractualment els drets dels treballadors a les empreses que emplenen fins a 250 treballadors, és a dir, els drets de la gran majoria dels empleats. Per als treballadors, el "règim contractual" significarà acomiadaments arbitraris, treball en hores extres per motius injustificats o reprogramació de les vacances anuals sense el seu consentiment. També posarà en perill les possibilitats dels treballadors de sindicar-se i defensar els seus drets a través dels sindicats.

En les circumstàncies actuals, l'adopció d'aquest text, molt criticat pels sindicats ucraïnesos i internacionals, agreujaria la desigualtat social i obstaculitzaria el diàleg social. A més, podria soscavar les perspectives d’integració europea d’Ucraïna.

La Comissió Parlamentària per a la integració d'Ucraïna a la UE ha considerat que el contingut del projecte de llei és incompatible amb l'Acord d'Associació de la Unió Europea i els convenis de l'Organització Internacional del Treball. El projecte de llei no compleix amb una sèrie de disposicions de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, la Carta Social Europea (revisada), la Directiva de la UE 2003/88/UE i altres reglaments de la Unió Europea, així com amb les normes estipulades pels Convenis de l'OIT 30, 132, 135, 158, 166, i fins i tot pel Conveni 1 (1919) sobre la limitació de les hores de treball a les empreses industrials a 8 hores diàries i 48 hores setmanals.

Esperem que els legisladors ucraïnesos tinguin en compte la ja precària situació dels treballadors a Ucraïna, desaprovin el projecte de llei número 5371 i optin per millors solucions que garanteixin un creixement econòmic sostenible, en particular mitjançant salaris més alts, una protecció fiable de l'ocupació i la participació dels treballadors en la gestió de les empreses. Això alleujarà la càrrega de milions d'ucraïnesos ja afectats per la brutal invasió russa i reforçarà així les perspectives de victòria ucraïnesa.