Stöd Sotsialnyi Ruch I Ukraina Ekonomiskt 2023!

I Sverige har det sedan krigets början den 24 februari 2022 växt fram en lång rad initiativ för stöd till Ukraina.

Det handlar både om att sprida information om landet och om kampen mot det ryska invasionskriget, och om att samla in pengar och skicka olika förnödenheter till det krigsdrabbade folket. I princip alla de stora internationella hjälporganisationerna har någon typ av verksamhet inne i Ukraina som man kan skicka pengar till. Den som vill understödja den ukrainska militära försvarskampen med pengar kan göra det direkt via den ukrainska centralbanken genom sidan https://bank.gov.ua/.../natsionalniy-bank-vidkriv...

Ukraina-Solidaritet är ett litet nätverk som kan sägas vara uppbyggt kring den här Facebook-gruppen. Vi har som vår målsättning att genom informationsspridning ge ett politiskt stöd till Ukrainas frihetskamp. Men dessutom ser vi det som en speciell uppgift att stödja den ukrainska arbetarrörelsen i allmänhet och den demokratiskt socialistiska organisationen Sotsialnyi Ruch, Sociala Rörelsen i synnerhet. Du kan läsa mer om Sociala Rörelsen i olika inlägg på den här sidan och även på deras egen sajt https://rev.org.ua/english/.

De partier i Ukraina som kallat sig ”socialister”, ”kommunister” eller liknande kommer i allmänhet från en stalinistisk bakgrund och står i den mån de fortfarande existerar oftast för en ren högerpolitik med reaktionära och rasistiska inslag - och de är i praktiken mer eller mindre knutna till den ryska sidan i kriget.

Sociala Rörelsen är en liten organisation numerärt, men spelar en mycket viktig politisk roll i dagens Ukraina. Samtidigt som de på olika sätt aktivt bidrar till försvaret av Ukrainas oberoende mot den ryska invasionen, bedriver de också tillsammans med viktiga fackföreningar ett motstånd mot den ukrainska regeringens nyliberala och arbetarfientliga politik.

Ukraina-Solidaritet har sedan en tid tillbaka försökt hitta en okomplicerad form för att stödja Sociala Rörelsens politiska verksamhet ekonomiskt. Och nu, vid ingången av 2023, kan vi äntligen lansera en fungerande lösning.

Genom att göra en banköverföring till mottagarnamn ”Ukraina-Solidaritet”, clearingnummer 83279, kontonummer 973 227 696-0 kan du på ett enkelt sätt stödja Sociala Rörelsen i Ukraina.

Alla pengar som kommer in på kontot skickas oavkortat till Sociala Rörelsen. Ukraina-Solidaritet har ingen egen ekonomi och inte heller några administrationskostnader, och vid själv banköverföringen till Sociala Rörelsen tas för närvarande inte ut några avgifter för att skicka pengarna till Ukraina.

Om du önskar närmare information kring detta eller vill ha en ekonomisk redovisning av ditt bidrag, skicka ett mejl till ukraina.solidaritet@gmail.com.