Praktisk solidaritet

Author

Mari Skurdal

Date
April 22, 2023

I et innlegg i gårsdagens avis skriver journalistprofessor og tidligere Klassekampen-redaktør Sigurd Allern at kjernen i antiimperialistisk opinionsarbeid er «politisk støtte, opinionsmobilisering og praktisk solidaritet». Allern har markert seg som en sterkt motstander av norske våpenbidrag til Ukrainas forsvarskamp og arbeidet aktivt for å forhindre at partiet Rødt skal snu i spørsmålet. Denne helga avgjøres saken på Rødts landsmøte i Stavanger. Det vi lurer på, er hvem motstanderne av å sende luftvern til Ukraina ønsker å utøve denne praktiske solidariteten overfor. Etter mer enn ett år med invasjon og bombing er det vanskelig å oppdrive ukrainere som ønsker å oppgi forsvarskampen, eller å være foruten luftvernet landet har fått. Lekkede amerikanske forsvarsdokumenter viser hvor avgjørende luftvernet er for å hindre russisk herredømme i lufta.

«Vi støtter oppfordringen.»

Ukrainske venstreaktivister Klassekampen har snakket med i løpet av året som har gått, har bedt utenlandske kamerater om ikke å miste ukrainernes egen vilje av syne. Oleksandr Kyselov fra venstreorganisasjonen Sotsialniy Rukh deltok nylig på SVs landsmøte og ba om støtte slik at Ukraina ikke gjenoppstår som et nyliberalt, oligarkstyrt samfunn etter krigen. Men han var udelt kritisk til en venstreside som på arrogant vis «kaller seg antiimperialister, men det de snakker om, er at stormakter som Russland, Kina, Nato og USA skal sitte og diskutere og komme til enighet om hvordan de skal dele opp dette lille, svake landet som prøver å forsvare sin uavhengighet». Også Rødt-politiker og ukrainer Roman Telezhnyak ber nå partiet snu og støtte at Ukraina får luftvern mot russiske raketter.

Striden om våpenstøtte i Rødt handler vel så mye om analysene av krigen. Motstanderne av luftverndonasjoner vektlegger innblanding fra Nato/USA tyngre enn den nasjonale frigjøringskampen. Rødt-leder Bjørnar Moxnes ba i sin landsmøtetale i går partiet si ja til våpenhjelp med begrunnelsen at vi ville tatt imot det samme om Norge var invadert. Vi støtter oppfordringen. Våpenhjelp er praktisk solidaritet med ukrainere, herunder også venstreaktivister, som kjemper for sin nasjonale frihet.