Kriget i Ukraina visar att de mäktiga kan räkna fel

Author

Leonidas Aretakis

Date
March 7, 2023

”För drygt 2 400 år sedan gav stadsstaten Aten ett ultimatum till ön Melos.

Gå med på vår sida i kriget mot Sparta eller möt er undergång.

Folket i Melos vägrade underkasta sig Aten, som var det egeiska havets viktigaste stormakt. De vägrade leva som slavar. De sa att det här är inte rätt, Gud är på vår sida. Vi har hållit oss utanför ert krig, allt vi vill är att fortsätta leva i frihet.

Men de atenska ledarna lyssnade inte på moraliska argument. De struntade i vem som hade rätt, eller vems sida gudarna var på. Folket i Melos fick göra som de blev tillsagda eller gå under.

Så här sade atenarna: De starka gör vad de vill, och de svaga genomlider vad de måste.

Så har det låtit från de mäktiga i alla tider. Lyd eller möt konsekvenserna.

Men efter ett år av Rysslands blodiga krig mot Ukraina står det klart att de undertryckta folken också kan göra motstånd. Att de mäktiga kan räkna fel.

Putin trodde inte att han skulle möta något motstånd i Ukraina, för han trodde inte att där levde ett verkligt folk. Men det han mötte i Ukraina var ett folk. Ett folk som inte vill leva under tyranni. Som vill styra sig självt.

Nu måste omvärlden göra allt i sin makt för att hjälpa detta kämpande folk.

Det som behövs är inte pekpinnar om vad ukrainarna ska göra – krav på att de ska sätta sig vid förhandlingsbordet och möjligen ge upp territorium för fredens skull. Det är ukrainarna sak att avgöra, och de har tydligt visat att de vill stå upp mot de ryska kolonisatörerna. Att de inte vill ge upp en kvadratmeter mark.

Nu behöver de vår hjälp. Vi behöver sätta press på regeringen att bryta med ryskt energiberoende, i hela Europa. Vi behöver fortsätta leverera de vapen som ukrainarna behöver. Och vi behöver bryta med den perversa tanken att stormakter har rätt att bestämma i sina närområden.

Det är med terror i hjärtat jag läser om den förstörelse och det lidande som Ryssland orsakar. Och jag vet att ukrainarna inte bara strider för sig själva och för sin egen frihet. De strider för alla folks rätt att styra sig själva utan inblandning från maktgalna stormakter. Det är samma strid som förtryckta folk i hela världen, och i alla tider har utkämpat. Låt oss hoppas att de segrar för oss alla.

Ryssland ut ur Ukraina.

Slava Ukraini.”

Leonidas Aretakis

chefredaktör, Flamman