Sotsіalnyi Rukh heeft financiële hulp nodig

Author
Grenzeloos - SAP
Date
May 1, 2022

Sotsіalnyi Rukh (Sociale Beweging) is een anti-kapitalistische linkse organisatie die strijdt voor een onafhankelijk, inclusief en sociaal Oekraïne. Als SAP-Grenzeloos steunen we ze financieel en we roepen ook onze lezers daartoe op.

Sotsіalnyi Rukh is voortgekomen uit de Assemblee voor Sociale Revolutie, opgericht in 2014, tijdens de Euromaidan-protesten, door activisten van verschillende socialistische en anti-stalinistische communistische stromingen. In 2016 consolideerde ze zich als politieke organisatie en sindsdien streeft ze naar erkenning als politieke partij.

Haar doel is om het oligarchische kapitalistische systeem in Oekraïne omver te werpen en te vervangen door democratisch socialisme. Radicaal links en antikapitalistisch, strijden de leden van Sotsіalnyi Rukh tegen patriarchaat, racisme en discriminatie op basis van nationaliteit en taal. Ze verdedigen de socialisatie van de industrie, collectief eigendom van de productiemiddelen, de democratisering van de werkomgeving en het openbare leven, openbare boekhouding, een  verzorgingsstaat, decentralisatie, LHBTQI+ rechten en radicale ecologie.

Sotsіalnyi Rukh is een belangrijke organisatie voor Oekraïens radicaal links

In de steden Kryvyi Rih, Kyiv, Odesa, Kharkiv, Dnipro, Lviv, Khmelnytskyi, Bila Tserkva en Lutsk, zijn activisten van Sotsialnyi Rukh zeer actief in de vakbeweging en nemen deel aan onder meer de studenten-, feministische-, milieu-, antifascistische-, antiracistische- en LGBTQI+ bewegingen. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in de belangrijkste strijd van de afgelopen jaren, zoals de 350km lange mars van de artsen uit Romny in 2016, de strijd van transportarbeiders in Kyiv in 2017, de stakingen en protesten van arbeiders in Kryvyi Rih in 2017 en 2018 voor loonsverhogingen, de beweging van werknemers in de gezondheidszorg in 2019 en de staking van de mijnwerkers in Kryvyi in 2020.

Ze verrichten ook belangrijk onderzoekswerk over verschillende onderwerpen (met name het verplaatsen van winsten naar belastingparadijzen) en belangrijk scholingswerk in het hele land via conferenties, cursussen en volksuniversiteiten.

Sotsіalnyi Rukh heeft financiële hulp nodig

Sinds het begin van de Russische imperialistische agressie in Oekraïne, hebben de activisten van Sotsialnyi Rukh actief deelgenomen aan het verzet, terwijl ze het neoliberale beleid van het huidige Oekraïense regime zijn blijven aanklagen.

Als gevolg van deze situatie verkeert de organisatie in financiële moeilijkheden en wordt haar streven om als politieke partij erkend te worden moeilijker. Om in Oekraïne als politieke partij te worden erkend, moeten niet alleen 10.000 handtekeningen worden verzameld, die ze al hebben, maar moet ook 336.000 hryvnias (meer dan 10.500 euro, het equivalent van 51,6 minimumlonen in Oekraïne) worden betaald. Bovendien draagt de organisatie door de oorlog ook de verantwoordelijkheid voor de huisvesting en ondersteuning van haar leden die hun baan of huis zijn kwijtgeraakt, wat het politieke werk een stuk zwaarder maakt.

Sotsіalnyi Rukh vertegenwoordigt de echte hoop van Oekraïens links. Sotsіalnyi Rukh is de enige organisatie van antikapitalistisch radicaal links die de ambitie heeft om als politieke partij erkend te worden. Het is daarom een belangrijke politieke speler in de opbouw van radicaal links in Oekraïne.

In deze context is het onze plicht, als linkse activisten en internationalisten, overtuigd van de noodzaak om links binnen het Oekraïense verzet te versterken, om onze solidariteit met Sotsіalnyi Rukh te tonen en hen te helpen groter en sterker te worden om zo de radicaal linkse krachten binnen het Oekraïense verzet te vergroten. Het is van essentieel belang dat een dergelijke organisatie aan het eind van de oorlog aanwezig, sterk en legitiem is om het huidige regime uit te dagen.

U kunt Sotsialnyi Rukh steunen door geld over te maken op rekening nummer NL25 INGB 0005 5716 38 t.n.v. Grenzeloos, ovv Sotsialnyi Rukh.