Upprop ifrån Ukrainas Fria Fackföreningskonfederation (KVPU):till fackföreningar, parlament och regeringar i demokratiska länder,

För Ukraina började det nya året 2024 med fruktansvärda missilattacker mot våra fredliga städer. Under helgen från den 29 december 2023 till den 2 januari 2024 dödades 90 civilpersoner av ryska missiler. Under enbart fem dagar avfyrade Ryssland 500 missiler och drönare emot bostadsområden, affärer, sjukhus, utbildningsinstitutioner och kulturminnesmärken i Ukraina. Varje dag dör invånare i våra fredliga städer på grund av Rysslands agerande och hundratals människor skadas och invalidiseras. Vi tvingas leva och arbeta i ett tillstånd av ständig stress och oro. Ukraina betalar i dag ett högt pris för Europas frihet och fred.

Ukrainas Fria Fackföreningskonfederation (KVPU) utgör en röst för Ukrainas arbetstagare - gruvarbetare, metallarbetare, energiarbetare, lärare, läkare, egna företagare och andra – och vill uppmärksamma på behovet av att bestämda åtgärder måste vidtas för att skydda Ukraina och avskräcka den ryska angriparen ifrån tankarna på att skriva om internationell rätt och att rita om kartan över det moderna Europa.

Vi vädjar till regeringarna och det internationella samfundet om att påskynda leveranserna av militärt bistånd till vårt land, inklusive ytterligare luftförsvarssystem, långdistansrobotar, drönare och mycket mera. Genom att tillhandahålla dessa vapen skulle våra internationella vänner därmed kunna rädda tusentals liv, vilka nu drabbas av missilattacker ifrån ryska trupper.

Vi uppmanar också våra internationella samarbetspartners att

  • fortsätta ge ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina;
  • stärka sanktionerna mot Rysslands terrorregim, eftersom detta avsevärt skulle kunna begränsa de ekonomiska resurser och den teknikexport som krävs för att det blodiga kriget ska kunna fortsätta;
  • säkerställa möjligheten av att frysta ryska tillgångar kan användas för att hjälpa Ukraina;
  • isolera och avlägsna ryska politiska och offentliga företrädare inom olika internationella organisationer, eftersom de företräder ett land som bedriver terroristverksamhet mot det suveräna och oberoende Ukraina och dess medborgare.

Vi uppmanar företrädare för den internationella och europeiska fackföreningsrörelsen till att i sin tur uppmana sina länders regeringar att fortsätta att ge humanitärt och militärt bistånd till Ukraina.

Vi tackar alla dem som stöder och hjälper Ukraina och det ukrainska folket i dessa svåra tider.

Vi tror att vi genom gemensamma ansträngningar kan stoppa den ryska aggressionen, vilken inte bara förstör Ukraina, utan också undergräver den ekonomiska, energimässiga, ekologiska och livsmedelsmässiga stabiliteten i Europa och runt om i världen.

Kiev, den 3 januari 2024

Mychajlo Volinets

Ordförande för Ukrainas Fria Fackföreningskonfederation

[Översättning: John Andersson]

https://kvpu.org.ua/en/trade-union-news/general/appeal-of-the-confederation-of-free-trade-unions-of-ukraine/

https://kvpu.org.ua/news/6/zupynyty-rosijsku-agresiyu/.