Report – Punks Against Putinism – Fuga – 25.12.2023

Po sviatočnom prežieraní sa bolo vhodné si trocha rozhýbať telo a uľaviť uchu od nekonečných vianočných šlágrov, ktoré sa nás valili zo všetkých strán. Ako najvhodnejšia voľba prišla už tradičná akcia vo Fuge v réžii Bratislavskej Adacty, ktorá sa každoročne koná 25. decembra. Dnes vynechávam šampus s vaječným likérom a vyberám sa smerom do hlavného mesta.

Nakoľko pár dní pred koncertom museli crusteri Lutra zrušiť svoje vystúpenie, našla sa najlepšia možná náhrada vo forme pitchshifterom poháňaných garážových maniakov a špičkových predstaviteľov slovenského goregrindu SPERM OF MANKIND, alebo ako sa oni prezentovali tento večer – Lutra / Sperm Of Mankind s otáznikom. Začínalo sa okolo ôsmej a aj napriek tomu, alebo práve kvôli vianočným sviatkom sa hneď na začiatok nazbieral celkom pekný počet ľudí. Spermoši začínali veľmi silno s výborným zvukom. Odzneli valivé pecky aj zo starej tvorby ako „Asthmatic Dragons“, debutová „Godzilla“, ktorá hneď rozhýbala publikum a medzi nimi aj prítomnú mládež, ktorá bola neúnavná až do konca akcie. Dostalo sa aj na moje obľúbené „Kladivo“ a tento valivý set po cca 20 minútach ukončili coverom od holandských velikánov Bile.

Časy na prehodenie kapiel neboli nejak striktne limitované, tak sa ďalšia kapela ani tak stresovito nehrnula na pódium. Aspoň som mal aspoň čas prehodiť pár slov s prítomnými. Rakúski crust metaloví VERRAT rozpútali svoje hudobné inferno okolo 21:00. Títo mladíci do svojej tvorby miešajú „klasické“ metalové prvky a väčšina skladieb nesie v sebe aj nádych blackmetlovej zlovestnosti. Ich songy sú živelné, rýchle a technicky veľmi dobre zvládnuté. Podporné vokály sú na mieste, spolupráca oboch gitár je výborná a sóla sú miestami technické, ale neľakajú sa ani viac kľudných až rock´n´rollových melódií. Verrat boli pre mňa novinkou a veľmi milým prekvapením, takže si ich určite znovu rád pozriem a vypočujem.

Na stage sa chystajú organizátori tohto parádneho vianočného pohostenia, Bratislavská crust/death metalová ADACTA s Potkanom na vokáloch, ktorý si už dnes odklepal svoju časť aj v Sperm Of Mankind. Chalani tento rok (2023) stihli vydať svoj šiesty album „Dno„, ktoré je nepochybne vrcholom ich doterajšej tvorby a smelo sa môže umiestniť na vrchole Slovenských vydaní za rok 2023. Samozrejme tejto nahrávke bola venovaná aj prvá polovica ich setu, ktorú otvárali silnou vypalovačkou „Kto Si?“, postupne zazneli aj najväčšie „hitovky“ ako „Proroci Rozkladu“ a môj absolútny favorit „Lov“. Osadenstvo bolo tiež pohltené energiou, ktorá sála z ich švédskou školou nasiaknutej tvorby a neúnavne šantilo v prvých líniách. Druhá polovica setu bola venovaná najsilnejším songom predošlých albumov a zaznela aj pecková skladba „Amen“. Je potrebné vyzdvihnúť, že sa na domácich doskách prvý krát predstavil aj ich nový basák Pady, ktorého oficiálne v kapele privítali v lete tohto roku. Ale aby sa aj v týchto časoch prežierania nezabudlo na dianie vo svete a pravú podstatu tejto akcie, Adacta upozornila aj na hrôzu, ktorá sa deje priamo za našimi hranicami, ktorej bola venovaná prídavková skladba „Operácia Z“.

Ako hovorí znalec, dáme si bahénko na koniec. Sú nimi Brnenskí sludgeový SLAŤ na čele s charizmatickou speváčkou so pseudonymom Kremace. V ich hudbe je cítiť dedičstvo velikánov žánru ako Electric Wizard či Sleep, ale samozrejme nejde o žiadne kopírovanie nápadov. Dunivé sample podfarbujúce do červenej hmly zahalenú masívnu stenu pomalých riffov, prierazné vokály a ako najväčšie prekvapenie, Dennis za bicími. Tohto neúnavného chalana môžete poznať z českej scény, ako bubeníka nespočetných, hlavne grindových kapiel, medzi inými až donedávna pôsobil aj v Mincing Fury. Práve aj vďaka jeho štýlu hrania sa Slať vyniká zo škatuľky nekonečných kópií Black Sabbathu. V rámci tohto žánru je veľmi zriedkavé počuť tak prekvapujúce zmeny z pomalého doomového pochodu do ničivých blast beatov bez jedného varovania, čo spestruje ich tvorbu a robí ju oveľa zaujímavejšou.

Zvuk počas celej akcie nemal chybu, grinderi sa nazbierali v hojnom počte, kapely podali veľmi dobré výkony a celková atmosféra bola vynikajúca, až na jedného exota, ktorý však bol z klubu včas a bez problémov odstránený. Bola to výborná akcia a kto sa rozhodol zostať radšej doma v spoločnosti zemiakového šalátu môže len ľutovať.

Fotky: MrtvolkaCelú galériu fotografií si môžete pozrieť na FB stránke MetalExpress