Frige Boris Kagarlitsky och alla ryska politiska krigsfångar!

Author
 Boris Kagarlitsky International Solidarity Campaign
Date
March 12, 2024

Även publicerad på https://freeboris.info/. Undertecknare som vill bli kontaktade av kampanjen bör registrera sig på denna webbplats

Vi undertecknare blev djupt chockade när vi fick veta att den ledande ryske socialistiske intellektuelle och antikrigsaktivisten Boris Kagarlitsky (65) den 13 februari dömdes till fem års fängelse.

Dr Kagarlitsky arresterades på den absurda anklagelsen att "rättfärdiga terrorism" i juli förra året. Efter en global kampanj som speglade hans världsomspännande rykte som författare och kritiker av kapitalism och imperialism, avslutades hans rättegång den 12 december med en fällande dom och böter på 609 000 rubel (6550 US_DOLLAR).

Åklagarsidan överklagade sedan böterna som "orättvisa på grund av överdriven mildhet" och hävdade felaktigt att Kagarlitsky inte kunde betala böterna och inte hade samarbetat med domstolen. I själva verket hade han betalat böterna i sin helhet och försett domstolen med allt den begärt.

Den 13 februari dömde en militär appellationsdomstol honom till fängelse i fem år och förbjöd honom att driva en webbplats under två år efter frigivningen.

Upphävandet av det ursprungliga domstolsbeslutet är en avsiktlig förolämpning mot de tusentals aktivister, akademiker och konstnärer runt om i världen som respekterar Kagarlitskij och deltog i den globala kampanjen för hans frigivning. Den del av rysk lag som användes mot Kagarlitsky förbjuder i praktiken yttrandefrihet. Beslutet att ersätta böterna med fängelsestraff fattades under en fullständigt påhittad förevändning. Utan tvekan är domstolens agerande ett försök att tysta kritiken i Ryska federationen mot regeringens krig i Ukraina, som håller på att förvandla landet till ett fängelse.

Skenrättegången mot dr Kagarlitsky är den senaste i en våg av brutalt förtryck mot vänsterrörelserna i Ryssland. Organisationer som konsekvent har kritiserat imperialismen, västlig och annan, är nu under direkt attack, och många av dem är förbjudna. Dussintals aktivister avtjänar redan långa straff bara för att de inte håller med om den ryska regeringens politik och har modet att säga vad de tycker. Många av dem torteras och utsätts för livshotande förhållanden i ryska straffkolonier, där de berövas grundläggande medicinsk vård. Vänsterpolitiker tvingas fly från Ryssland eftersom de står åtalade för brott. Internationella fackföreningar som IndustriALL och Internationella transportfederationen är förbjudna och varje kontakt med dem leder till långa fängelsestraff.

Det finns en tydlig anledning till detta tillslag mot den ryska vänstern. Krigets tunga börda ger upphov till ett växande missnöje bland massan av arbetande människor. De fattiga betalar för denna förödande masslakt med sina liv och sin välfärd, och motståndet mot krig är genomgående störst bland de fattigaste. Vänstern har budskapet och beslutsamheten att avslöja sambandet mellan imperialistiskt krig och mänskligt lidande.

Dr Kagarlitsky har reagerat på domstolens upprörande beslut med lugn och värdighet: "Vi behöver bara leva lite längre och överleva denna mörka period för vårt land", sade han. Ryssland närmar sig en period av radikala förändringar och omvälvningar, och frihet för dr Kagarlitsky och andra aktivister är ett villkor för att dessa förändringar skall få en progressiv inriktning.

Vi kräver att Boris Kagarlitsky och alla andra antikrigsfångar omedelbart och villkorslöst friges.

Vi uppmanar också myndigheterna i Ryska federationen att upphöra med sitt växande förtryck av oliktänkande och respektera sina medborgares yttrandefrihet och rätt att protestera.

Ledande undertecknare (kort lista - fullständig lista finns här)

Naomi Klein, författare (Kanada)

Jeremy Corbyn, parlamentsledamot (Storbritannien)

Jean-Luc Mélenchon, politisk ledare (Frankrike)

Slavoj Žižek, universiteten Birkbeck och Ljubljana (Slovenien)

Tariq Ali, författare (Storbritannien)

Yanis Varoufakis, författare och politisk ledare (Grekland)

Judy Rebick, feministisk författare och aktivist (Kanada)

Myriam Bregman, nationell parlamentsledamot (Argentina)

Nicolás del Caño, nationell suppleant (Argentina)

Christian Castillo, nationell suppleant (Argentina)

Alejandro Vilca, nationell suppleant (Argentina)

Fernanda Melchionna, federal suppleant (Brasilien)

Sâmia Bomfim, federal suppleant (Brasilien)

Walden Bello, Fokus på det globala syd (Filippinerna)

Luciana Genro, delstatlig suppleant, Rio Grande do Sul (Brasilien)

Kavita Krishnan, kvinnorättsaktivist (Indien)

Richard Boyd-Barrett, TD (Irland)

John McDonnell, parlamentsledamot (Storbritannien)

Fredric Jameson, Duke University (USA)

Étienne Balibar, Université Paris-Nanterre (Frankrike)

Lin Chun, London School of Economics (Storbritannien/Kina)

Kohei Saito, Tokyos universitet (Japan)

Claudio Katz, Buenos Aires universitet (Argentina)

Luis Bonilla-Molina, Otras Voces en Educación (Venezuela)

Reinaldo Iturriza López, sociolog (Venezuela)

Patrick Bond (Johannesburgs universitet)

Lindsey German, Stop the War Coalition (Storbritannien)

Alex Callinicos, King's College London (Förenade kungariket)

Andrej Hunka, ledamot av Budestag (Tyskland)

Jodi Dean, Hobart-William Smith (USA)