Defensar els drets reproductius de les dones ucraïneses a Ucraïna, Polònia, a tota la Unió Europea i més enllà: una lluita feminista global

Author

Collective

Des del 24 de febrer, les dones ucraïneses s'enfronten a nivells creixents de violència de gènere com a conseqüència de la invasió russa: (1) Les tropes russes estan utilitzant massivament la violació contra dones i nens com a arma de guerra. (2) La violència domèstica contra les dones i els nens ha augmentat significativament. (3) Les dones desplaçades a Ucraïna i a l'estranger que busquen un refugi segur s'enfronten a un risc agut de violència sexual i de gènere. La violació i els posteriors embarassos forçats estan presents en totes aquestes formes de violència masclista.

Tot i que l'avortament a Ucraïna s'ofereix legalment a voluntat fins a la 12a setmana, el context de guerra ha limitat l'accés a l'assistència sanitària, inclosos els serveis de salut reproductiva. El problema és especialment greu als territoris ocupats, a causa del desplaçament dels professionals de la salut, la manca de medicaments, els atacs dirigits a les instal·lacions sanitàries, etc. L'accés a una salut reproductiva segura, inclosa la planificació familiar, l’anticoncepció, l'avortament, la salut materna i del nounat està molt compromesa.

Moltes dones i nens ucraïnesos que fugen de la guerra busquen refugi a la veïna Polònia, on l'avortament està criminalitzat i l'accés a l’anticoncepció és el pitjor d'Europa. Des del gener de 2021, la nova llei de l'avortament de Polònia prohibeix totes les interrupcions de l'embaràs excepte en casos de violació, incest o si la vida de la mare està en risc. Teòricament, és possible que una supervivent de violació ucraïnesa accedeixi a l'avortament a Polònia. No obstant això, la llei polonesa exigeix que la violació s'acrediti mitjançant una investigació penal, per tal d'obtenir l'ordre del fiscal d'interrompre l'embaràs. Això sovint és impossible i és un procés molt llarg que fa que gairebé no es pugui interrompre l'embaràs dins del límit de temps.

A la pràctica, les dones desplaçades ucraïneses i totes les dones sota la jurisdicció polonesa es veuen obligades a triar entre portar en circumstàncies precàries un embaràs no desitjat o enfrontar-se a importants riscos associats als avortaments clandestins. El personal sanitari, els activistes i els amics que ajuden les dones a interrompre l'embaràs corren el risc de ser processats i d’anar a la presó. Quan les dones desplaçades ucraïneses aconsegueixin arribar finalment a un país on l'avortament és legal, és molt probable que ja hagin superat el termini legal, que és de 12 setmanes a la majoria dels països europeus.

A més, en alguns països d'acollida, com Eslovàquia, l'accés de les dones desplaçades ucraïneses a l'avortament està sent qüestionat. A Hongria, totes les dones han d'assistir com a mínim a cinc consultes mèdiques abans d'accedir als procediments d'avortament. I a Moldàvia, les dones ucraïneses no poden accedir fàcilment al mal finançat sistema de salut pública i la majoria són massa pobres per accedir a clíniques reproductives privades.

Defensar els nostres drets reproductius, a Ucraïna, a Polònia i a tot arreu és una lluita feminista global en aquests temps de reacció conservadora i neoliberal que té lloc a tot el món. El dret a l'avortament està sent atacat contínuament a diferents nivells i des de diferents fronts a diversos països, mentre que en altres països les dones encara lluiten per guanyar aquest dret. Els atacs als drets reproductius de les dones formen part d'una estratègia més àmplia de destrucció sistemàtica i de control dels drets de les dones i de les persones treballadores per part de les forces conservadores i neoliberals. Fem una crida a totes les persones que defensen els drets de les dones arreu del món perquè lluitin amb nosaltres pel dret de les dones ucraïneses a un avortament segur i a voluntat a Ucraïna, Polònia i a tota la Unió Europea i més enllà. Exigim:

  • La legalització immediata de l'avortament a Polònia.
  • El dret a l'avortament segur i a voluntat, arreu.
  • El desenvolupament i el reforç dels serveis públics que permetin l'accés a l'assistència sanitària, inclosa la salut reproductiva, per a totes les dones a Ucraïna, a tots els països europeus i arreu del món.