Solidaritet med antikrigs-aktivister i Rusland

Author

Ruslands Socialistiske Bevægelse

Date
January 5, 2023

I over et årti har den 19. januar været russiske antifascisters solidaritetsdag. På denne dato blev menneskerettigheds- og venstreaktivisten Stanislav Markelov og journalisten og anarkisten Anastasia Baburova i 2009 skudt ned af nynazister.

Mordet på Markelov og Baburova blev kulminationen på 2000’ernes terror fra den yderste højrefløj, der dræbte hundredvis af migranter og snesevis af antifascister. I mange år, mens det stadig var muligt, afholdt russiske aktivister antifascistiske demonstrationer og stævner den 19. januar under sloganet “At huske er at kæmpe! ”

I dag, hvor Putin-regimet har invaderet Ukraine og udløst uhørt undertrykkelse af egne borgere, der er modstandere af krigen, får datoen 19. januar en ny betydning. Dengang kom faren fra nynazistiske grupper, der ofte handlede med myndighedernes samtykke. I dag er de højreradikales ideologi og praksis blevet det russiske regimes ideologi og praksis, der hurtigt udvikler sig til fascisme i forbindelse med invasionen af Ukraine.

Vladimir Putin fører krig ikke kun mod det ukrainske folk, men også mod det russiske civilsamfund, der modsætter sig aggression. Den brutale undertrykkelse rammer blandt andet venstreorienterede bevægelser: socialister, anarkister, feminister, fagforeningsfolk.

Før nytår blev den mest kendte venstreorienterede politiker i Rusland, den demokratiske socialist Mikhail Lobanov, arresteret og banket. Han stod bag platformen “Nomination”, som samlede antikrigs-oppositionen ved kommunalvalget i Moskva i september 2022.

Kirill Ukraintsev, leder af Courier – en fagforening for bude, der kører ud med mad, og en kendt venstreorienteret videoblogger, har siddet varetægtsfængslet siden april (se artikel). Årsagen til arrestationen var de protester og strejker, budene organiserede i forsøget på at forbedre deres arbejdsvilkår.

Alexandra Skochilenko, feminist, kunstner og antikrigsaktivist, står over for en lang fængselsstraf efter at have uddelt symboler mod krigen.

Seks anarkister – Kirill Brik, Deniz Aydin, Yuri Neznamov, Nikita Oleinik, Roman Paklin og Daniil Chertykov – blev arresteret i den såkaldte “Tyumen-sag. “De blev brutalt tortureret og tvunget til at tilstå forberedelse af sabotage.

Daria Polyudova, aktivist fra gruppen Venstre-Modstand, blev for nylig idømt ni (!) års fængsel for “opfordring til ekstremisme”. Den venstreorienterede journalist Igor Kuznetsov har siddet i fængsel i et år nu, anklaget for “ekstremisme” for sine antikrigs- og anti-Putin-synspunkter.

Dette er langt fra en udtømmende liste over russiske venstreorienterede, der for nylig er fængslet eller forfulgt på grund af deres overbevisning. Som aktivister tvunget til at forlade Rusland af politiske årsager, beder vi vores udenlandske kammerater og alle, der er bekymrede, om at støtte den antifascistiske aktionsdag den 19. januar under parolerne:

Nej til Putins krig, fascisme og diktatur!Frihed for alle russiske politiske fanger!Solidaritet med russiske antifascister!At huske er at kæmpe!

Ruslands Socialistiske Bevægelse blev dannet i 2011 gennem en fusion af Vpered (Fremad, russisk sektion af Fjerde Internationale) og Sotsialisticheskoye Soprotivleniye (Socialistisk Modstand). Oversat fra International Viewpoint af Bjarke Friborg.