Russiske anarkister tager ansvar for jernbane-sabotage og nedbrænding af militærkontorer

En russisk guerilla-gruppe har taget ansvar for at sabotere det russiske tognet, og hævder at stå bag brande på russiske rekrutteringskontorer. På Telegram beskriver BOAKOM udførligt, hvordan man med inspiration fra belarussiske sabotører har afsporet toge med militært udstyr i at blive fragtet til fronten i Ukraine.

Efter Vladimir Putin besluttede at invadere Ukraine, har en række brande og sabotageaktioner været genstand for stor diskussion på russiske og ukrainske sociale medier. Men nu ser mysteriet om bagmændene ud til at være opklaret, i hvert fald delvist.

Et russisk netværk, der kalder sig Anarko-kommunistisk kamporganisation (BOAKOM), har nu taget ansvar for afbrænding af en række rekrutteringskontorer i forskellige russiske byer. Gruppen hævder endvidere at have stået bag en nylig sabotageaktion mod det russiske jernbanenet.

“Slut jer til jernbanekrigen”

På den anarko-kommunistiske guerillas side på beskedtjenesten Telegram, forklarer BOAKOM i udførlige detaljer, hvordan de har gennemført sabotage på en jernbanestrækning uden for byen Kirzach, der ligger i Vladimir-regionen øst for Moskva. Målet var ifølge aktionsgruppen at forhindre forsyninger fra et militærdepot i byen Barzovo i at nå frem til fronten i Ukraine 700 kilometer sydpå.

“Vi opfordrer alle til at slutte sig til vores jernbanekrig. Hvert eneste tog vi kan stoppe, bremser missiler og raketter fra at ramme fredelige ukrainske byer.”

“Vores sabotage har uden tvivl forvoldt skade på fjenden”, skriver BOAKOM, der minutiøst gennemgår aktionen, og skridt for skridt beskriver, hvordan man har skruet skinnemøtrikker af, hævet svellerne på sporet, og efterfølgende bundet kabler sammen for at undgå, at sabotagen blev opdaget af det elektroniske signal.

Sabotagen og den præcise beskrivelse af aktionen skal ifølge gruppen inspirere andre russere til at slutte sig til kampen mod Putins krig indefra. “Vi opfordrer alle til at slutte sig til vores jernbanekrig. Hvert eneste tog vi kan stoppe, bremser missiler og raketter fra at ramme fredelige ukrainske byer”, skriver gruppen på Telegram.

Den russiske jernbane-sabotage er ifølge BOAKOM også inspireret af partisaner i nabolandet Belarus. Her har omfattende sabotageaktioner mod landets jernbanenet, som blandt andet er blevet koordineret af lokale fagforeningsaktivister, tvunget præsident Lukasjenko til at begrænse sin støtte til den russiske invasion, selv om analytikere peger på, at den russiske præsident forsøger at tvinge den belarussiske diktator til at slutte sig til krigen. Senest påstod regimet i Minsk, at ukrainske missiler havde ramt militærposter i Belarus, uden dog at komme med skyggen af beviser.

Var det noget med en drink?

Siden invasionen af Ukraine begyndte, er mindst 23 militære rekrutteringskontorer blevet angrebet, og mindst 20 af disse er blevet brændt ned, oplyser mediet The Insider. De mange angreb har hidtil været omgæret af mystik, men også her er forklaringen nu fundet. BOAKOM beskriver i en pressemeddelelse, hvordan forskellige anarkistiske grupper gennem lang tid har “blandet lækre drinks” til den russiske militærmaskine, og forklarer også, at de tidligere har lagt opskrifter på Molotov-cocktails ud på deres egen hjemmeside.

BOAKOM har af sikkerhedsmæssige årsager flyttet manualerne over på det såkaldte ‘Darknet’. Kort fortalt er det en del af internettet, som kun kan tilgås gennem særlig software som fx søgemaskinen Tor’s ‘onion services’. Nu har gruppen dog også lagt instruktioner ud på sin hjemmeside til, hvordan man kan få adgang til ‘drinks-opskrifterne’, og håber ligesom med jernbane-sabotagen at kunne inspirere andre russere til at blande deres egne cocktails. Også på sociale medier som Facebook, Twitter, Youtube og Telegram bliver aktiviteter og opskrifter på brandbomber delt flittigt, selv om mange videoer og opslag hurtigt fjernes igen.

Russiske anarkister deler opskrifter på Molotov-cocktails på sociale medier og Darknet. I alt er 20 rekrutteringskontorer blevet udsat for brandstiftelse siden Putins invasion begyndte.

Befrielse gennem oprør

Den interne sabotage kommer på et ganske ubelejeligt for regimet i Moskva, der også kæmper mod en ny, ekstern trussel mod sine våbenlagre. Den ukrainske hær er begyndt at modtage amerikanske HIMARS-raketsystemer, der har en rækkevidde på op til 80 kilometer, og som er udstyret med GPS-teknologi, der gør dem langt mere avancerede end det russiske artilleri. HIMARS giver samtidig det ukrainske militær mulighed for at angribe russiske militærdepoter langt inde i de besatte områder, og foreløbig er der meldinger om, at mindst fem russiske ammunitionslagre i Donbas er blevet bombet.

Trods voksende problemer med intern sabotage, eksterne missilangreb og deserteringer på den sydlige del af fronten i Kherson, er der dog fortsat stor opbakning til ‘den særlige militæroperation’ i den russiske befolkning. En nylig meningsmåling fra det troværdige og uafhængige russiske analyseinstitut Levada viser, at omkring 75 % af russerne stadig støtter invasionen.

Den fængslede russiske oppositionspolitiker Alexei Navalnij mener dog, at det tal kan være vildledende, fordi de fleste russere ikke tør sige deres mening. Siden krigen startede, er mere end 13.500 russere blevet anholdt for protester mod krigen. På sin hjemmeside har Navalnij således lavet en opgørelse der viser, at krigsmodstanden er større end det lader til, og at alternative spørgeteknikker afslører, at opbakningen mest af alt er et udtryk for frygt for repressalier.

Netop dén skjulte krigsmodstand håber de anarko-kommunistiske guerillaer i BOAKOM at kunne styrke gennem sabotage. De opfordrer derfor den russiske befolkning til at rejse sig mod regimets udsigtsløse krig: “Giv ikke op. Giv ikke op! Vær revolutionær, og sæt dig ind i anarkisme. Vores befrielse kommer gennem oprør!